tirsdag 23. februar 2010

Is og lysJeg lå på gulvet på soverommet mitt her i kveld og kikket ut på istappene som i løpet av de siste ukene har spiret og vokst frem fra takskjegget. Som lange, skjøre hårstrå vokser de lengre og lengre for hver dag, og natt, som går. Om morgenen, når solen får tak hører jeg den umiskjennelige dryppingen som minner meg om at våren er på vei - nytt liv for noen, slutten på livet for andre; som mine venner istappene.
Jeg blir slått av den utrolige skjønnheten som finnes i de, og hvor unike hver enkelt er. Men når jeg lå på gulvet og tittet opp på de kom jeg til å tenke på at skjønnheten får de av å reflektere det lyset som skinner på de; enten det er sollyset om dagen, månen eller gatelysene om kvelden. Når lyset treffer de skjøre skapningene reflekteres det i alle retninger, og blir et spektakulært skue.

Det er som om vinteren har bestemt seg for å gi oss noe fint å tenke på, et lite hint av vår midt i all snøen som velter ned om dagen. Som om den tenker som så at siden vi klager og syter så over slaps og søle, saltflekker på skoa, kulde og vedvarende vinter, så må den liksom gjøre opp på en måte. Ved å skape istapper. Noe som både minner oss om at våren kommer, og at det kommer nye tider.

Ved jevn kulde dannes nemlig ikke istapper. De er avhengig av vekslende temperaturer. Uten varme smelter ikke snøen, og istappene forblir deler av den massive kappen av hvitt som dekker landskapet. Men ved en liten endring av temperatur er det som om noen blåser liv i snøen, og danner istapper.
Men for at istappene skal vokse, formes og bli hver og enkelt en, hver med særegen form og lengde, vel, da må det også være kalde perioder.
Slik dannes de, mens vinter og vår kjemper om plassen. Helt til våren til slutt får overtaket, og istappene gir etter, dør, og danner grunnlaget for nytt liv idet de lander som dråper på jorden under taket....

Tenk å være en istapp.....

4 kommentarer:

Irene sa...

Du har ein nydelig måte å skrive på, Ingvill! Hvis du gir ut bok ein gang kan du ver sikker på eg komme t å stå i køen av kjøpere.

God natt søte venn :)

Sylke Feldhusen sa...

Istapper kan si så mye - og så er de veldig fine å se på :)

Anonym sa...

Ice and lice :-) Beklager, jeg måtte bare... Veldig godt skrevet, som alltid, forresten. H-Con

Åshild:D sa...

Ååh, som jeg gleder meg til våren:)