onsdag 4. januar 2012

Instant world

Det er et nytt år, nye muligheter. For hva? For effektivisering? For å trykke enda flere ting inn i timeplanen? For å henge enda bedre med i utviklingen? For å holde seg oppdatert?

The instant world... den øyeblikkelige verden. Der hvor alt skal skje fortest mulig, mest mulig effektivt. Og hvor berømmelse, meninger, holdninger omtrent er like instant som en "rett i koppen" suppepose.

Både kjendiser, politisk korrekthet og teknologien er "out" omtrent før vi vanlig dødelige har fått med oss at det var "in". Og mote! Ikke rart disse rosa-bloggerne tjener mye penger, for skal de oppdatere seg på alt som skjer på motefronten må de jommen jobbe hardt. Velfortjent altså - den lønna...

Og i samtidig med at samfunnets grunntakt øker, øker andelen mennesker som "møter veggen", "går på en smell", som rett og slett faller av lasset. For hvilen er borte. Det konstante, uforanderlige er endret til å bli en stadig foranderlig masse som vi i større eller mindre grad må forholde oss til. Alle som er berørt av kvikkleire-raset på Byneset vet hvordan slike stadig foranderlige masser er utrolig uforutsigbare. De gir ingen hvile, kun en stadig søken etter et fast punkt, etter trygg grunn under føttene.

"Jeg forventer effektivitet" var et reklamemantra som gikk for noen år siden, og som er et spot on utsagn som favner vidt omkring oss idag. Middagen skal være effektiv, jobben skal være effektiv, slankekuren skal være effektiv, kort sagt alt skal være effektivt. Men hvorfor? Hvorfor skal vi være så effektive? For å få tid til mer... effektivitet? Eller hva?

Er det dette som kalles tidsklemma? At vi har blitt så effektive at alt det vi klarer å stappe inn i en dag, et liv, rett og slett har blitt for mye?
På "dansk-norsk" ( les bokmål ) blir tidsklemma fort tidsklemmen.. for min del får det en helt ny betydning. Hva om vi heller omfavnet den tiden vi har fått? Nå, ved starten av et nytt år, hvor nyttårsforsetter som fort kommer til å gå i glemmeboke ( eller godteposen...), hvorfor ikke spørre oss selv hva vi ønsker å bruke tiden vår på? Uansett hvor mye vi effektiviserer så har døgnet fortsatt kun 24 timer, det kommer ikke til å bli flere, hverken timer eller dager hvor mye vi enn effektiviserer...

La oss innrømme det; instant-produkter er ikke like gode som de som er laget fra bunnen av...."Se nøye skal du øyne det store i det små"

Ingen kommentarer: