torsdag 23. desember 2010

God jul ?De ventet en konge, en utfrier, en som kunne gå i spissen for et politisk opprør mot undertrykkerne. De ventet et seierstog, vunne slag, en ny mann på tronen.
De ventet en helt, en som ville bringe en tidlig versjon av Hollywoods "happy ending" til et folkeslag i mørke. De ventet en som kunne innfri deres forventninger, håp, illusjoner.
Og de lette etter han der man leter etter en konge, der man leter etter enkle veier til raske seiere. Men han kom ikke...

..ikke der. Ikke inn i illusjonenes palasser, ikke inn i opprørernes forsamlingslokaler. Han kom ikke til de vellykkede, ei heller til de som søkte de lettvinte løsningene eller de seiersrike opptogene.
Men Hans komme gav håp om en dyrekjøpt seier en gang for alle - for de som bøyde seg ned for å se han.

Jeg tror ikke røkelsen vismennene hadde med var nok til å fylle rommet Han ble født i, med julens dufter. Maria hadde neppe pinnekjøttet ferdig til sultne gjetere og forloveden. De syv sortene var nok ikke bakt, ei heller var krybbene skurt med grønnsåpe for å få den riktige julelukten. Josef hadde nok ikke funnet det fineste treet, eller pusset sølvet som hadde ligget godt nedpakket siden forrige jul. Hadde han kanskje vært ute på Betlehems marked tidligere på dagen for å kjøpe inn de siste presangene, siden han ikke hadde hatt tid til det før, opptatt som han var med alt snekkerarbeidet. Gjeterne hadde neppe husket å pakke sauene inn i glorete papir, eller kanskje hadde de gjort det bevisst - for å spare miljøet.
Nei, alt i alt var det nok ingenting som var klart for å feire jul. Lurer på om de hadde skrevet julebrev til venner og bekjente...
"Kjære alle sammen! året har bydd på mye nytt. Maria, nå nettopp fylt 14, venter barn. Vi har ikke giftet oss enda, men vi er trolovet. Josef tjener såvidt til livets opphold som snekker, og selv om han ikke forstår alt Maria forteller han om engler og slikt prøver han så godt han kan å støtte henne. Som dere alle vet har keiser Augustus sendt ut befaling om at vi skal innskrives i manntall, og for oss betød det en lang vei opp til Betlehem, siden jeg er av Davids hus og ætt. For Maria var det en påkjenning.... "
- kanskje kunne brevet vært noe slikt, eller de kunne valgt å fremheve alt det fine de hadde opplevd det året, trolovet og greier, det hadde da ikke vært nødvendig å legge ut om dette barnet de ventet..utenfor ekteskap..

Jeg vet ikke jeg, kanskje var Maria så guddommelig som ikoner og katolske bilder fremstiller henne, og kanskje var Jesus så godt fødd, så lysende, så ren som han også fremstilles. Kanskje luktet det faktisk røkelse i stallen, og kanskje var det ikke så ille...
Eller kanskje var Maria akkurat så redd som en 14 år gammel førstegangsfødende kan være. Kanskje var Josef akkurat så forvirret og fortvilet som en mann som skal tro på at hans forlovede er blitt gravid med Den Hellige Ånd, bør være. Kanskje luktet stallen akkurat så ille som en dyrestall gjør når ingen har hatt tid eller overskudd til å gjøre rent på en stund.
Kanskje var fødselen hard, voldsom, slik den er for de fleste, i hvertfall om man ikke bor i norge i 2010.
Og kanskje var alt det Maria gjemte i sitt hjerte og grunnet på, ispedd en frykt, en undring, kanskje enda tvil?

Men Han kom. Han gjorde seg så lav han kunne, så totalt ydmyk og sårbar at det kreves en Gud å se HVOR lav han gjorde seg.
Et guttebarn født utefor ekteskap, i en stall, i den usle byen Betlehem, i et okkupert land, født til å bli flyktning.... Jommen sa jeg konge...

Han ledet ikke noe seierstog, ikke her nede. Han vant ingen overveldende seier, ikke i menneskelige øyne.
Han vokste opp, og ledet en gjeng tvilende og snublende menn til å følge han, fortsatt tvilende og snublende. Men Han, det lille, sårbare, ydmyke barnet født utenfor alle rammer for gode familier og møblerte hjem, vant den eneste seier som betyr noe; seieren over døden, og vår adgang tilbake til vår skaper.

Så er spørsmålet om vi leter på de rette stedene etter han, med de rette forventningene... Tør vi å bøye hodet, gå inn i stallen, vende oss vekk fra det akseptable, og ta imot han som ble uakseptert for at vi skulle bli akseptert?

God jul dere! kos dere med familie, god mat, gaver, og alle gode tradisjoner, men hva med å stoppe opp og fundere litt... kanskje kjenne lukten av smerte, frykt, uvisshet, ydmykhet og sårbarhet, alt for vår skyld.....

2 kommentarer:

Minda sa...

Bra skrevet kjære Ingvill!
Håper du koser deg masse hjemme, ønsker deg en GOD JUL full av fred og glede!
Glad i deg :)

Sylke Feldhusen sa...

Godt skrevet, Ingvill. Takk igjen for flott sang :) Ha en fortsatt god jul!